Kinesere lærte om danske handicapforhold

En kinesisk delegation besøgte bl.a. TV Glad, McDonald’s og en familie med et handicappet barn, da de var på studietur i Danmark.

Hvad kan Kina lære af den måde, som Danmark behandler og værdsætter handicappede mennesker på? Det var temaet for den studietur, som en kinesisk delegation var på i Danmark i sidste uge. Det var Areopagos, der havde inviteret delegationen og havde planlagt nogle travle og inspirerende dage for de kinesiske gæster.

Delegationen bestod af syv personer, som alle arbejder med handicappedes forhold i millionbyen Nanjing. Nogle af dem arbejder hos KFUM&K og hos handicaphjemmet Home of Grace, som Areopagos samarbejder med. Andre var højtstående politiske ledere inden for handicapområdet.    
  ”Vi kommer hertil for at få nye idéer og bringe dem med hjem til en kinesisk kontekst. Nogle idéer kan vi bruge, andre kan ikke fungere i Kina, men det er rigtig interessant at få input til, hvordan danskerne arbejder med handicappede mennesker og har fokus på at give dem en meningsfyldt hverdag,” sagde Robert Ma, som er projektleder hos KFUM&K i Nanjing.
  Han fortalte, at Danmark gennem mange år har haft et helt andet fokus på at give handicappede et godt liv, end Kina har.
  ”Det er først i løbet af de seneste år, at den kinesiske regering har sat fokus på det emne. Og der foregår meget diskrimination af handicappede i Kina, så det er rigtig godt, at regeringen nu har fået øjnene op for, at det er et problem, som vi er nødt til at gøre noget ved. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi kan komme på denne tur og få inspiration fra Danmark, som er langt fremme, når det handler om handicapforhold.”

Besøg hos TV Glad
Kineserne tilbragte i alt 4 dage i København, Odense og Skanderborg, og det korte besøg bød på et intensivt og varieret program. Blandt andet besøgte de den danske tv-station TV Glad, hvor alle medarbejdere – lige fra teknikere til journalister og kamerafolk - er handicappede.
  Det besøg gjorde et stort indtryk på Robert Ma.
”Det var en øjenåbner at besøge TV Glad. Det var rigtig spændende at opleve, hvordan de handicappede laver programmer og arbejder som almindelige journalister. Den slags har vi slet ikke i Kina, og det er også umuligt at kopiere, men det var fascinerende at se, hvor meget det er muligt at gøre for at øge handicappede menneskers livskvalitet,” sagde han.
  Da de besøgte TV Glad, lavede journalisterne også et langt tv-interview med den kinesiske chef for Handicapforbundet.
  ”De interviewede ham i næsten en time, så det var en spændende oplevelse at få med,” siger Robert Ma.

Handicappede hos McDonald’s
Også besøget hos McDonald’s gjorde indtryk på de udenlandske gæster. Her fortalte en McDonald’s-leder på Frederiksberg om familierestaurantens politik med at ansætte handicappede medarbejdere. Han fortalte blandt andet, at restauranten har ansat tre psykisk handicappede, som alle arbejder nogle timer dagligt. De får en rigtig ansættelseskontrakt og helt normal løn, og den løn deles staten og McDonald’s om at betale.
  ”Det var interessant at høre ham fortælle om den danske model.  Jeg kunne godt lide at høre, at det i høj grad handler om, at virksomheder frivilligt ansætter handicappede. I Kina har vi en lov, der siger, at virksomheder skal ansætte 1,5 procent handicappede medarbejdere, ellers skal de betale en bøde til staten. Men langt de fleste virksomheder vælger desværre at betale bøden i stedet for at ansætte de handicappede,” fortalte Robert Ma.
  ”Jeg var også glad for at høre, hvordan McDonald’s har fokus på, at det vigtigste er, at de handicappede trives i deres job. Og så var det jo også positivt at høre, at kunderne reagerer meget positivt på de handicappede medarbejdere. Det er gode erfaringer at kunne tage med hjem og fortælle videre.”

Den kinesiske delegation besøgte også en specialskole for handicappede børn, et bosted, Socialstyrelsen og en familie, som har en datter med Downs Syndrom. Og selvom det var et tætpresset program, så nåede de også at stifte bekendtskab med dansk smørrebrød, Havfruen, shopping og et julepyntet Tivoli, inden de igen satte sig i flyet mod Kina. 

Den kinesiske delegation fik også lejlighed til at smage på dansk julemad.

Gik du glip af tidligere nyhedsbreve, kan du finde dem i arkivet her

Bottom